Voor en door jongeren met reuma
Als je reuma hebt en medicijnen gebruikt, moet je extra voorzichtig zijn met alcohol en drugs.
Je lever breekt sommige medicijnen te snel af als je alcohol drinkt. Daardoor werken de medicijnen niet goed meer.
Sommige medicijnen blijven te lang in je lichaam, omdat je lever eerst de alcohol afbreekt. Daardoor kan er een overdosis aan het medicijn ontstaan.
Lees altijd de bijsluiter van je medicijnen als je alcohol wilt drinken.
Let goed op de signalen van je lichaam: ben je moe of zit je in een dip? Drugsgebruik kan die gevoelens versterken.
Drink geen alcohol en gebruik geen drugs op de dag dat je medicijnen gebruikt.
Schrijf op een briefje welke medicijnen je gebruikt en doe dat in je portomonnee als je uitgaat en alcohol wilt drinken. Als je hulp nodig zou hebben, heb je al gegevens bij de hand.
Vertel de vrienden waarmee je uitgaat dat je medicijnen gebruikt en dat je een lijstje met medicijnen bij je hebt. Zij kunnen dit doorgeven aan hulpverleners als er iets misgaat.
Chantal "Ik weet dat ik door medicatie sneller dronken kan worden, dus ik neem grotere pauzes."- Chantal

Uitgaan

Na een week hard werken of leren wil je in het weekend misschien wel even uitgaan. Als je reuma hebt, kun je gewoon uitgaan, maar je moet wel opletten met drank en drugs. Het gebruik van alcohol en drugs brengt altijd risico’s met zich mee. Zeker als je reuma hebt of medicijnen gebruikt. Dan moet je extra opletten wat je doet.

 

Drank

Als je een paar biertjes drinkt, word je licht in je hoofd. Je wordt er vrolijk van, of vervelend. En soms ziek. Dat komt door de alcohol in de drank. Alcohol zit in bier, wijn, sterke drank, mixdrankjes en shotjes. Het kan de feestvreugde verhogen. Maar als je alcohol drinkt en medicijnen gebruikt, kan het je feestje ook behoorlijk verpesten.

 

Als je reuma hebt en medicijnen gebruikt, dan moet je extra opletten wat je doet. Wees dus voorzichtig met de combinatie van alcohol en medicijnen. Je lever breekt sommige medicijnen te snel af als je alcohol drinkt. Daardoor werken die medicijnen niet goed meer. Andere medicijnen blijven juist weer te lang in je lichaam, omdat je lever eerst de alcohol afbreekt. Daardoor kan er een overdosis aan het medicijn ontstaan.

 

Methotrexaat is bijvoorbeeld een langwerkend medicijn. Je neemt het één keer per week in. Maag-, darm-, lever- of nierfunctiestoornissen kunnen bijwerkingen zijn. Het gebruik van alcohol wordt bij dit medicijn afgeraden. Wil je toch een keer alcohol drinken? Houd dan rekening met de dag waarop je je medicijnen inneemt. Gebruik dan Methotrexaat niet op de uitgaansdag. Drink niet meer dan twee glazen.

 

Controleer altijd de bijsluiter van je medicijnen als je alcohol wilt drinken. Vraag bij twijfel advies aan je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.


Drugs

Je krijgt een pilletje aangeboden. Er komt een jointje langs... Misschien ben je nieuwsgierig geworden door verhalen van vrienden en wil je het wel eens proberen. Iedereen weet dat drugs risico's met zich meebrengen. Toch worden ze wel gebruikt. Bij drugs is het belangrijk dat je goede informatie hebt. Je moet weten waar je aan begint. Medicijnen en drugs zijn een riskante combinatie om mee te experimenteren. Als je medicijnen gebruikt voor je reuma is het dus nog belangrijker om je goed te laten informeren. Afhankelijk van het middel waarmee je combineert, ontstaan er extra effecten. Drugs kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

 

  • Als je drugs combineert met alcohol, worden de effecten van alcohol meestal opgeteld bij die van drugs.
  • Door sommige drugs voel je het (dronken) effect van de alcohol juist niet, en ga je meer drinken.
  • Je hebt een grotere kans op een overdosis drugs of alcohol.
  • Je hebt meer kans op uitdroging.
  • Je hebt een verhoogde kans op psychosen, angst en depressie.