Voor en door jongeren met reuma
Over het algemeen verloopt de zwangerschap hetzelfde als bij vrouwen die geen reumatische aandoening hebben.
Minimaal drie maanden voor je zwanger wordt, moet je stoppen met een aantal medicijnen omdat deze schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Het is nog niet duidelijk of reuma erfelijk is.
Als je antibiotica gebruikt, werkt de pil minder goed dan normaal. Je hebt dan tijdelijk een verhoogde kans om zwanger te worden.
Bespreek je kinderwens ruim van te voren met je reumatoloog. Sommige medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Chantal "Als je actieve reuma hebt zal een kind soms wel wat lastiger zijn."- Chantal

Kinderen (krijgen)

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, kun je het beste helemaal geen medicijnen gebruiken. Ook geen pijnstillers en ontstekingsremmers - zogenoemde NSAID's, ibuprofen, diclofenac, naproxen en indomethacine. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor een ongeboren kind.  

Lees altijd eerst de bijsluiter voor je een medicijn slikt. Dat geldt ook voor medicijnen die je bij de drogist of apotheker koopt.

 

Medicijnen en zwangerschap

Soms is je reuma zo actief dat je niet zonder medicijnen kunt. Wil je graag zwanger worden en gebruik je medicijnen tegen reuma? Dan is het belangrijk dat je je kinderwens ruim van te voren met je reumatoloog bespreekt. Verschillende medicijnen tegen reuma kunnen namelijk (erg) schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Let op: dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen met reuma! Met sommige geneesmiddelen moet je soms zelfs al drie maanden voordat je zwanger wilt worden stoppen, bijvoorbeeld met methotrexaat en biologicals. Neem dus tijdig contact op met je behandelend arts!

 

Anticonceptie

Zwangerschap voorkom je door anticonceptiemiddelen te gebruiken: de pil, condooms of een spiraaltje. Overleg met je (kinder)reumatoloog of huisarts wat in jouw geval het beste is. Om je goed te kunnen adviseren, moet de huisarts weten welke aandoening je hebt, en welke medicijnen je gebruikt. Bij sommige vormen van reuma is de pil minder geschikt, bijvoorbeeld bij SLE. De combinatie van de pil en SLE kan een verhoogde kans op verstoorde bloedstolling geven.

 

Als je antibiotica gebruikt, werkt de pil minder goed dan normaal. Je hebt dan tijdelijk een verhoogde kans om zwanger te worden. Zolang je kuur duurt (en het liefst de rest van je pilstrip) moet je dus een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld condooms.

 

Erfelijkheid

Het is nog niet duidelijk of JIA erfelijk is, maar

  • eeneiige tweelingen (met dezelfde genen) heben 44% kans om JIA te krijgen
  • bij twee-eiige tweelingen (met verschillende genen) is die kans maar 4%

Behalve erfelijkheid zijn er mogelijk meer factoren die een rol spelen bij het krijgen van JIA. Op dit moment weten we nog niet precies welke factoren dat zijn. Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Wel is duidelijk dat er in sommige families behalve reuma ook andere auto-immuunziekten voorkomen. Daarom vraagt de arts daar altijd naar bij het eerste bezoek.