Voor en door jongeren met reuma
Als je reuma hebt is bewegen heel goed. Je spieren worden sterker en de stijfheid in je gewrichten minder.
Sporten onder deskundige begeleiding is verstandig. Dan leer je hoe je kunt sporten zonder je gewrichten teveel te belasten.
Spierpijn na een sportieve ontspanning is normaal. Als het na een paar dagen niet verdwijnt, dan heb je je gewrichten teveel belast.
Kies een sport die je leuk vindt om te doen! Er zijn sporten die je gewrichten minder belasten, zoals zwemmen, paardrijden en fietsen.
Overleg met je arts/fysiotherapeut welke sport je leuk vindt en of het bij je past.
Luister goed naar je lichaam. Je lichaam geeft aan als je je gewrichten teveel hebt belast.
Neem contact op met je arts als je gewricht na het sporten dik, rood en/of warm is en dit niet na een paar dagen overgaat.
Wil je meer inzicht hebben in hoeveel je beweegt en rust neemt op een dag? Houd dan een beweegdagboek bij!
Fokke "Je zit gewoon lekkerder in je vel als je beweegt."- Fokke

Sport & bewegen

Het algemene beweegadvies voor alle gezonde Nederlanders (en dus ook jongeren) is twee keer 30 minuten per dag actief bewegen. Bij het woord bewegen denk je misschien aan (intensief) bewegen of sporten. Maar bewegen is bijvoorbeeld ook dansen, naar school fietsen en de hond uitlaten. Bewegen is dus erg belangrijk, juist ook als je reuma hebt.

 

Door regelmatig, gedoseerd te bewegen:

  • worden je spieren sterker
  • kan de stijfheid in je gewrichten minder worden
  • voorkomt bewegingsbeperkingen in je gewrichten
  • heb je minder kans op artrose (slijtage)
  • krijg je over het algemeen ook een beter humeur :)

 

Reuma en sporten

Zoek uit welke sport je leuk vindt en bij je past. Dan heb je ook de grootste kans om het vol te houden. Er zijn sporten die weinig belastend zijn voor je gewrichten, zoals fietsen, zwemmen en paardrijden. Volleybal, basketbal, hockey, voetbal en tennis zijn voorbeelden van sporten die je gewrichten meer belasten. Het is verstandig om, als je start met sporten of overstapt naar een andere sport, advies te vragen aan een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of reumaverpleegkundige zijn.

 

Sommige sportscholen of fysiotherapiepraktijken organiseren ook 'sporten onder deskundige begeleiding'. Dan leer je hoe je oefeningen kunt doen, zonder je gewrichten teveel te belasten.Vertel duidelijk aan je sportbegeleider waar je knelpunten zitten. Dan kunnen jullie samen zoeken naar de beste manier om je sport te beoefenen. Er zijn vaak alternatieve manieren te vinden om je gewrichten te ontzien. Door misschien te trainen met wat minder gewichten bij de fitness, of door bepaalde oefeningen uit te voeren. Het Sport Medisch Adviescentrum (SMA) kan je daar advies over geven.

 

Problemen bij het sporten

Na een sportieve inspanning heb je soms wat meer last of pijn in je gewrichten. Dit kan gewone spierpijn zijn - dat is niet erg. Maar als de pijn na een paar dagen niet verdwijnt, is er iets niet in orde. Dan heb je je gewrichten teveel belast. Probeer te denken hoe dat precies gebeurd is. Pas je sportieve inspanning daar de volgende keer op aan. Is je gewricht na de inspanning dik, rood en/of warm, en wordt het na een paar dagen niet minder? Neem dan contact op met je arts.

 

Soms heeft je reuma een opleving - je gewrichten zijn dan pijnlijk ontstoken en gezwollen. Pas in die periodes je sportieve activiteiten tijdelijk aan. Als het beter gaat, kun je weer rustig aan de slag. Overleg dan wel met je fysiotherapeut of arts, en luister naar je lijf.