Voor en door jongeren met reuma
Een ergotherapeut kijkt ook naar je handfunctie. Heb jij moeite met schrijven of typen? Vraag advies!
Laat weten wat je van je behandeling vindt. Is het voor je vol te houden? Merk je al effect? wat vind je wat er goed gaat en wat minder? Deze informatie heeft de arts van je nodig om de juiste behandeling voor jou toe te passen.
Wees eerlijk en vertel ook als het je niet lukt om bijvoorbeeld je medicijnen in te nemen. Alleen dan werk je samen en krijg je de behandeling die bij jou past.

Behandeling

JIA verloopt onvoorspelbaar. Soms gaat het een hele tijd goed met je. In andere periodes heb je ineens weer klachten. Daarom is er steeds opnieuw controle nodig. De behandeling moet regelmatig aangepast worden aan de omstandigheden van dat moment.

 

De oorzaak van reuma is nog niet bekend, daarom richt de behandeling zich vooral op:

  • ontstekingen remmen
  • pijn verminderen of wegnemen
  • beweeglijkheid en mobiliteit behouden
  • het leren omgaan met JIA

 

Ontstekingen remmen

Een onstoken gewricht wordt dik en stijf- het doet pijn en je kunt het moeilijker bewegen. Als de ontsteking lang duurt, kan je gewricht blijvend beschadigd raken. Daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen en de ontsteking te onderdrukken.

 

Het onderdrukken van ontstekingen gebeurt vooral met medicijnen. Die kun je in verschillende vormen toegediend krijgen. Je kunt medicijnen slikken of spuiten. Dit laatste lijkt misschien eng, maar het is niet moeilijk om te leren. Je raakt er snel aan gewend. Meer over medicijnen lees je hier.

 

Pijn verminderen of wegnemen

Ontstekingen in je gewrichten zijn meestal pijnlijk. Daardoor heb je bijvoorbeeld moeite met lopen of iets vastpakken. Of je hebt slaapproblemen. Er zijn verschillende manieren om iets tegen de pijn te doen. Hier lees je meer over pijn en wat je er tegen kunt doen.

 

Beweeglijkheid behouden

Bewegen is altijd belangrijk, maar zeker als je JIA hebt. Fysiotherapie en ergotherapie noemen we para-medische behandelingen die je helpen bij bewegen. Ze zijn meestal onderdeel van de behandeling van JIA. Je kunt ook gaan sporten (onder begeleiding).

 

Fysotherapie

Fysiotherapie heeft een positief effect op:

  • de beweeglijkheid en soepelheid van je gewrichten
  • je botopbouw
  • je spieren
  • je conditie

Wanneer je bereid bent om te werken aan de gezondheid van je bewegingsapparaat (spieren en gewrichten), is het belangrijk om de signalen van je eigen lichaam tijdens training en bewegingstherapie goed te leren begrijpen. Pijn in de gewrichten tijdens de training is een waarschuwing dat je teveel van je lichaam vraagt, net als heftige spierpijn die langer dan 24 uur aanhoudt en vermoeidheid die niet herstelt in de eerste vier uur na de training.

 

Er bestaan zeer veel verschillende beweegprogramma's voor mensen met reuma. Sommige kun je alleen doen, anderen met een groep. Voorbeelden van deze beweegprogramma's zijn fysio-fitness en zwemtrainingen. Meestal word je begeleid door een fysiotherapeut, bewegingstherapeut of een sportschooltrainer. Afhankelijk van wat jij wil en kan, maak je samen met je behandelaar een verstandige keuze.

 

Ergotherapie

Pijn, stijfheid en vermoeidheid staan soms in de weg bij je dagelijkse activiteiten. Ergotherapie zorgt ervoor dat je zo zelfstandig mogelijk kunt blijven functioneren. De ergotherapeut kijkt hoe jij je beweegt en welke activiteiten je doet op een dag. Hij/zij geeft advies over hoe je je gewrichten optimaal kunt gebruiken zonder overbelasting. Thuis, op school of in je vrije tijd. Het gaat om praktische zaken. Bijvoorbeeld: tillen, traplopen, schrijven en aankleden.

 

De ergotherapeut geeft ook advies over speciale hulpmiddelen, en hoe je die kunt aanvragen. Soms zijn dat kleine dingen. Een penverdikker, of een speciale schaar bijvoorbeeld. Maar ook grotere zaken zoals een verstelbare werktafel of aanpassingen in je woning.