Voor en door jongeren met reuma
Jeugdreuma is een verzamelnaam voor verschillende types reuma, die voor het 16e levensjaar ontstaan.
Jeugdreuma komt voor bij ongeveer 3000 jongeren in Nederland.
80 tot 90 van de 100.000 kinderen/jongeren krijgt JIA.
JIA is een chronische ziekte, dit betekent dat niet duidelijk is hoe lang je daar last van blijft houden.
Een arts die jongeren met reuma behandeld is een reumatoloog. Een reumatoloog kan zowel in het kinderziekenhuis als in het ziekenhuis voor volwassenen werken.
Youth-R-Well.com is de community voor jongeren met reuma van 16 tot 30 jaar. Via de website van Youth-R-Well kun je in contact komen met andere jongeren via het forum en lees je alles over events.
Chantal "Jeugdreuma hoort bij mij en ik vind het belangrijk dat andere mensen dat weten."- Chantal

Jeugdreuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden, waarbij je chronische ontstekingen hebt. Vooral in je gewrichten en spieren. Eén van de vormen van reuma is JIA - Juveniele Idiopathische Artritis. Juveniel betekent dat je op jonge leeftijd last krijgt van de eerste ziekteverschijnselen. In dit geval voor je 16e jaar. Idiopathisch betekent dat niet bekend is wat de oorzaak van de ziekte is. Artritis betekent ontsteking in de gewrichten.

 

Wat gebeurt er met je gewrichten bij JIA?

Je gewricht bestaat uit twee bot-uiteinden die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Deze bot-uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit is glad verend weefstel dat schokken opvangt en maakt dat je soepel kan bewegen. De bot-uiteinden worden bij elkaar gehouden door je gewrichtskapsel en gewrichtsbanden.

 

Het kapsel en de banden zorgen voor de stevigheid van je gewricht. De binnenkant van je gewrichtskapsel is bekleed met een laagje cellen, een slijmvlieslaagje dat gewrichtssmeer maakt. Dit slijmvlieslaagje heet synoviaal weefsel.

 

Het synoviaal weefsel is normaal heel dun. Als je een gewrichtsontsteking hebt, wordt het veel dikker, omdat het weefsel zich vult met ontstekingscellen. Door de ontsteking komt er meer synoviaal vocht in het weefsel en wordt de ontsteking erger. Daardoor krijg je:

  • zwelling
  • pijn
  • bewegingsbeperking

 

Als je gewricht ontstoken is, voel je dat het stijf wordt na een lange rusttijd. Vooral 's morgens voel je die stijfheid heel duidelijk. Dit noemen we ochtendstijfheid. Wanneer je gewrichts-ontsteking niet op de juiste manier wordt behandeld, kan er schade aan het gewricht ontstaan.

 

Gezond gewrichtOntstoken gewricht

Gezond gewricht                                          Ontstoken gewricht

 

Gewrichtsschade

De gewrichtsschade wordt veroorzaakt door:

  • als het synoviaal weefsel lange tijd ontstoken is en dik wordt, komen er stoffen vrij die slijtage aan je gewricht/bot veroorzaken. Als je eenmaal slijtage hebt, wordt dat niet meer beter. Het is dus blijvende schade.
  • om pijn te verminderen houd je je gewricht soms lange tijd in eenzelfde stand. Daardoor kun je last krijgen van op- of intrekking van spieren en pezen. Dit heet spieratrofie.
  • spieratrofie en langdurig eenzelfde houding van het gewricht leidt tot vergroeiing van je gewrichten.